Fotbollsbetting

Fotbollsintresset i Sverige gällde även stryktipset

I Sverige startades stryktipset 1934. Det var då ett privat bolag som fick statens tillstånd att starta detta spel. Sedan slutet av 1800-talet hade det spelats fotboll och bandy med ett tämligen stort publikintresse. Att folk ägnade sig åt vadslagning om matchernas resultat var allmänt känt. Genom att tillåta tipset skulle man möta folks intresse och legalisera spel.

Kanske kom spelintresset sedan lite i skymundan när andra världskriget härjade men under efterkrigstidens nya innovation - tv:n - kunde människor även se fotbollsmatcher i rutan. Men det skulle dröja till 1969 innan tipsextra med engelska ligamatcher startades av Sveriges Television. Samtidigt utökades kupongen till att gälla 13 matcher istället för de tidigare 12. Tipsextra sändes fram till 1995 då andra kanaler tog över. Intresset för att spela på tipset ökade markant. Vid sidan av stryktipset fanns även poängtipset som alternativ. 1983 byttes dock poängtipset ut mot måltipset.

1986 startades oddset och med detta tog satsandet på fotboll och andra matcher ordentlig fart. I England exempelvis hade man kunnat spela hos bookmakers länge men svenskarna var svältfödda beträffande denna möjlighet. Illegalt spel som liknade oddset torde dock ha förekommit. Nästa steg genomfördes av Unibet som startade spel via telefon 1998 och året därefter startade de en tvåspråkig – engelska och svenska – spelsajt. Vid det laget hade svenskarnas intresse för att spela på fotbollsmatcher vidgats från engelska ligan till Bundesliga, Serie A och andra europeiska fotbollsserier.

Leta bästa oddsen

Satsa pengar på oddsspel gör man bäst hos sajter med sportsbook. Undersök vilka som ger de bästa oddsen för de matcher som har spelintresse. Bra sajter är exempelvis Betsson, ComeOn, Expekt och Unibet. Fotbollsmatcher i olika ligor kan mycket väl kombineras i ett spel. Alla är fria att välja hur många matcher som ska ingå i ett vad. Vanligaste är trippel med tre matcher, fyrling, femling och sexling. Antingen kan man satsa på så kallade säkra matcher eller småsensationer, eller varför inte en kombination av dessa.